Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Испания отново зависи от Народната партия и социалистите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания продължава да търси варианти за своето бъдещо правителство, след като изборите в неделя доведоха до патов резултат. Въпреки получените най-много гласове, управляващата Народна партия няма достатъчно мнозинство, за да управлява самостоятелно и се нуждае от подкрепата на други партии, включително на опозиционната социалистическа.

Парадоксът на новата испанска политическа картина е, че въпреки разчупването на двупартийния модел, отново цялото внимание е фокусирано върху старите големи партии - Народната и социалистическата. От това, дали те ще постигнат, или не компромис за сформирането на ново правителство, ще проличи и доколко наистина се е променила Испания след гласуването в неделя. След снощното заседание на ръководството на Народната партия, на което се появи и влиятелният бивш премиер Хосе Мария Аснар, сегашният премиер и лидер на партията Мариано Рахой заяви, че в името на интересите на Испания търси диалог с всички отговорни политически сили за сформирането и преминаването на бъдещото правителство през цедката на парламентарния вот. Към „Подемос”, която получи силна подкрепа в автономните области от републикански сили, настояващи за самоопределение, Рахой отправи остри критики, но също не спомена поименно формацията. Ето на какво наблегна той:

Ще е във вреда на общите интереси на всички испанци, ако новият фрагментиран парламент се превърне в елемент на парализа, блокиране и бездействие. Испания не може да си позволи период на политическа безхарактерност. Той би унищожил напредъка, който се постигна с толкова тежка работа и общи усилия от всички испанци през последните години. Затова ние, Народната партия, ще поведем диалог с отговорните партии, зачитайки различните възгледи и с мисъл за общия интерес на Испания.

Социалистите засега държат на позицията си, че ще гласуват с „не” срещу бъдещото правителство на малцинството и ако това остане непроменено, то няма как да мине в парламента. За да мине, социалистите трябва да се въздържат - и това ще е темата на междупартийните и вътрешнопартийните дискусии, които очевидно няма да секнат и през Коледните и Новогодишните празници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна