Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред сградата на БНР срещу спирането на предаването "Деконструкция"

Радослав Янкулов отрече да има политически мотиви за решението, Снежана Тодорова заяви, че чрез свалянето на предаването се налага цензура

| обновено на 22.12.15 в 16:20
Снимка: Николай Белалов, фейсбук
Пред сградата на БНР на бул. "Драган Цанков" 4 се събраха протестиращи срещу спирането на предаването "Деконструкция" по програма "Хоризонт".

Вчера Управителният съвет на радиото обяви, че преустановява предаването заради многобройни нарушения на Закона за радио и телевизия, както и заради акт за административно нарушение, наложен на БНР от Съвета за електронни медии (СЕМ) от 17 декември.

Ръководството посочи, че водещият на "Деконструкция" Петър Волгин допуска едностранчиво представяне на фактите, липсва обективност и многообразие на гледните точки. Генералният директор на БНР Радослав Янкулов заяви:

Не съм учуден от протеста, защото “Деконструкция“ има своята силно мотивирана публика и тази силна мотивация на публиката ги доведе в подкрепа на техния любимец Петър Волгин. Казвам категорично – никакви политически мотиви, никакви политически основания, никакви обаждания с настояване да се направи това или онова по отношение на “Деконструкцуия“ и на Петър Волгин. Има чисто творчески и организационни нарушения на Закона за радиото и телевизията. Има липса на повече от една гледна точка и още редица подробности в тази посока. Категорично съм против заглавия или твърдения за някаква цензура в радиото. Ако има цензура, то тя беше в предаването “Деконструкция“. Лично аз повече от две години крепя Волгин като "рохко яйце" и опитвах с аргументи, търпение и разбиране да го защитавам срещу тези, които го нападаха. Няколко хиляди лева ще бъде глобата, която ще ни бъде наложена. Кой да я плати?! Петър Волгин ли ще я плати? Тя е към радиото и то ще я плати.

Председателят на Съюзът на българските журналисти Снежана Тодорова заяви, че спирането на предаването “Деконструкция” е абсурдно и тя вижда в този акт ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура: 

Смятам, че това е потъпкване на демократичните принципи в журналистиката. Това е против интереса на слушателите, обществото, а и е против интереса на тези, които го налагат. Аз бях днес заедно с протестиращите срещу спирането на “Деконструкция“ по БНР. Може да не сте съгласни с всички изразени от него позиции, но не може да се отрече, че това е един много талантлив колега, който прави предаване много професионално, смело и честно. Не е случайно, че това предаване има такъв авторитет сред слушателите в България и по света.

Според Тодорова УС на БНР трябва да оттегли решението за спиране на "Деконструкция“.

Репортажа и мненията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна