Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът в Испания лобира за широка коалиция между Народната партия, социалистите и „Сюдаданос”

Мануел Муньос Идалго
Снимка: Къдринка Къдринова
В Испания продължава политическата неяснота след парламентарните избори, които не дадоха на победилата Народна партия  достатъчно мнозинство за самостоятелно правителство. Всяко междупартийно споразумение би нарушило т.нар. „червени линии”, белязали програмите на всички основни политически сили. Ако никоя от тях не пожелае да отстъпи - което неизбежно ше удари по съответния партиен авторитет и ще отблъсне още избиратели - тогава през месец май догодина ще има нови избори. Това е обобщението на анализатора от в. „Ел Паис” Фернандо Гареа за създавата се патова ситуация след изборите.

Днес влиятелният Предприемачески съвет за конкурентоспособност, който обединява шефовете на най-големите испански корпорации, реши да отмени традиционната си предколедна сбирка, за да избегне каквито и да е спекулации, че подкрепя една или друга политическа сила. Становището е, че неизбежните изявления, които би трябвало да се направят, биха повлияли на борсовте показатели, а те и без това падат, заради политическата неяснота в страната. Неофициално все пак изтече информация, че едрият бизнес усилено лобира за широка коалиция между Народната партия, социалистите и „Сюдаданос”, или поне за издействане на гласуване „въздържал се” от страна на социалистите при предлагането на евентуално ново правителство начело със сегашния премиер Мариано Рахой. Партията, която предприемачите не искат да виждат във властта, е заканилата се да вкара социалните гаранции в конституцията „Подемос”.

На свой ред интелектуалците едновременно приветстват разчупването на двупартийния модел, но изразяват и скептицизъм доколко сериозна може да бъде желаната от всички промяна. Ето какво каза специално за „Хоризонт” Мануел Муньос Идалго, горям испански поет, писател, драматург, от много години свързал творчеството си с България, носител на орден „Кирил и Методий” Първа степен и на международната литературна награда „Никола Вапцаров”:

Новопоявилите се партии са предизвикателство за двупартийния модел, който си присвои държавата. Големите партии, управлявали досега, действаха като агенции за назначаване на свои хора. Гласовете, подкрепили статуквото на тези избори, дойдоха най-вече от провинциална Испания. Както казва Антонио Мачадо, „селата останаха сами”. Жертви на страха, нахъсвани от аудиовизуалните медии и от стомасите си. Новите партии се родиха от надеждата за промяна. Опитват се да върнат честността в политиката. Създадени са предимно от млади хора, започнали да се интересуват от политика. Това е добре. Но ние, по-големите, вече не вярваме на предизборни обещания. Демокрацията е много щедра, когато ни предлага още от същото...

 
Всъщност фокусът на масовото внимание в Испания днес вече е изместен от политическите страсти другаде - към тегленето на коледната лотария, което тази сутрин беше предавано директно от всички испански телевизии. Очевидно доста испанци са решили, че политическите програми обещават промяна в далечна перспектива, а печалбата от лотарията си е пряк път за излизане от проблемите на битието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна