Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариано Рахой преговаря с водача на социалистите Педро Санчес в нов опит да запази поста си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Действащият испански премиер и лидер на Народната партия Мариано Рахой покани снощи водача на социалистите Педро Санчес на среща в правителствения дворец "Монклоа" в Мадрид. Срещата ще се състои по-късно днес и на нея ще се обсъжда сформирането на ново правителство на страната след парламентарните избори, произвели патова ситуация.

За да прокара през парламента свое правителство, Народната партия, чието мнозинство е недостатъчно за самостоятелно управление, се нуждае депутатите на Испанската социалистическа работническа партия да гласуват "въздържал се". Засега социалистите твърдят, че ще останат верни на предизборните си обещания и ще гласуват "против" правителство на Народната партия. Ясно е, че на срещата им днес Мариано Рахой ще се опита да убеди Педро Санчес и да издейства социалистическо "въздържал се".

Според близкия до социалистите вестник "Ел Паис" действащият премиер е подготвил и оферти към Санчес, които са значително отстъпление от досегашните позиции на Народната партия.

На социалистите може да бъде предложен постът на председател на бъдещия парламент, който обикновено е за партията с най-много депутати. Вероятно ще бъде предложено преразглеждане на много оспорвания в испанското общество член 135-и от конституцията, който заковава границите на бюджетния дефицит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна