Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед е част от международна група, разпространяваща идеите на "Ислямска държава"

Ахмед Муса Ахмед
Снимка: БГНЕС

Ахмед Муса Ахмед и подръжниците му остават в ареста, определи Пазарджишкият окръжен съд. Според магистратите, липсват нови доказателства, които да налагат замяна на мярката им за неотклонение в по-лека. Според австрийското разследване, Ахмед е част от международна терористична организация с бази в Австрия и Германия.

По време на днешното заседание стана ясно, че Ахмед Муса Ахмед е част от международна терористична групировка с бази в Грац в Австрия и Кьолн в Германия. Това се казва в доклад на австрийското държавно обвинение, изпратено в Пазарджик по линия на международната правна помощ. За периода  между 2013 и 2014 година Ахмед Муса Ахмед е посещавал 10 пъти базата на ислямистката структура в  Грац. Поддържал е лични  контакти с тамошните ръководители на движението, които в момента също са обвиняеми в разпространяването на радикален ислям с призив за война. Терористичната международна групировка, част от която е и Ахмед е специализирана в терористични актове с финансиране на тероризъм и поддържане на забранени контакти с райони и други държави, където се водят военни действия, твърди австрийското разследване. Коментарът на адвокат Елвира Панкова:

От австрийска страна има някаква информация само за Ахмед, но за другите изрично под всяко име беше записано, че няма данни.

От своя страна ДАНС е установила, че Ахмед продължава да проповядва радикален ислям от следствения арест в Пазарджик, като дава нареждания на близките си как да привличат още хора към себе си.

Защитата ще обжалва определението на Пазарджишкия окръжен съд.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна