Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата криза в Испания продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава политическата криза в Испания след патовите резултати от парламентарните избори там. Без резултат завърши днешната среща между лидера на Народната партия и действащ премиер Мариано Рахой и водача на социалистите Педро Санчес.

Мариано Рахой покани Педро Санчес на среща в правителствения дворец "Монклоа” днес, защото се надяваше да го убеди социалистите да гласуват "въздържал се” при представянето на бъдещото правителство на малцинството в новия парламент, което отново се кани да сформира Народната партия начело с Рахой. Само при неутрална позиция на социалистите такъв кабинет може да мине.

Педро Санчес обаче остана на предизборните позиции на партията си, която е категорична, че няма да подкрепи ново правителство на Народната партия и Рахой като премиер:

Ще гласуваме против оставането на Народната партия начело на правителството с министър-председател Мариано Рахой, защото разбираме, че само така ще кажем "да” на промяната и ще изпълним мандата на испанците. Онова, което поискаха те, е правителство на промяната, на прогреса и на диалога.

Такова алтернативно правителство социалистите могат да сформират само с по-лявата от тях "Подемос”, която стана трета сила след изборите. Но едно от условията, които поставя тя - признаване на референдума в Каталуня и на правото на самоопределение на общностите в страната - се отхвърля категорично от социалистите като противоречащо на конституцията и застрашаващо единството на Испания.

Самата "Подемос” междувременно излезе с идеята за надпартийна авторитетна фигура, която да оглави бъдещия кабинет. Идния вторник Рахой ще се срещне за консултации и с лидерите на "Подемос” Пабло Иглесиас и на либералната "Сюдаданос” Алберт Ривера.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна