Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Бях в турското посолство на 23 декември

Снимка: БГНЕС

Лютви Местан призна днес, че на 23 декември е бил в турското посолство. Той обясни, че причината е критична ситуация, в която се намирал: 

Изконно право на всеки български политик е да осигури собствената сигурност при критична ситуация. Бях за много кратко време там, през останалото време бях със семейството  и с децата си. Не, не съм искал подкрепа. Имах нужда от няколко часа да организирам сигурността си. 

Запитан от какво се е чувствал застрашен, Местан посочи:
Рано е да отговоря на тези въпроси.


Междувременно източници от Министерския съвет съобщиха за БНР, че на 23 декември, след дипломатически натиск, премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател. Ахмед Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Местан. Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия. 

От Министерството на външните работи потвърдиха за "Хоризонт", че вчера ведомството е отказало държавата да приеме външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, за да присъства на възпоменателните митинги за жертвите от Възродителния процес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна