Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 400 души са потърсили помощ в болница „Пирогов“ през празничните дни

Снимка: БГНЕС

1 400 души са потърсили помощ в „Пирогов“ от Бъдни вечер до сега, 290 от тях са деца, а 200 от всички пациенти са хоспитализирани, съобщи доц. Христо Шивачев - завеждащ отделението по Детска гръдна хирургия.

Както винаги, най-натоварени са били травматологичните кабинети, а хирургичните по традиция са посетени от пациенти, които имат хронични страдания, но по празниците не са спазвали необходимите диети. Спасени са две деца, каза доцент Шивачев:

Едното е ПТП от Гоце Делчев, момченце на пет години с тежка травма. Детето е стабилизирано. Не се наложи оперативно лечение и в момента е в отделението за продължаващо наблюдение. Другото детенце е новородено, на три дни, недоносено, с тегло 1500 грама. За първи път в България екипът на Детска хирургия направи минимална инвазивна операция на толкова малък пациент. Детето е стабилно, захранено и скоро се надяваме да го върнем на майка му.

В Клиниката по токсикология е спасена 48-годишна жена, която е смесила белина с почистващ препарат и е докарана в тежко състояние, след като е вдишала сместа. Лекарите продължават да се борят за живота и на 73-годишна жена, преживяла пожар и вдишала пушечни газове. През кабинета по Неврохирургия са преминали над 130 пациенти с наранявания, след битови скандали

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна