Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемът на документи за работа и квалификация в Германия ще продължи до средата на януари

Снимка: БГНЕС

До средата на януари ще продължи приемът на документи на кандидати за работят и следват в Германия, припомня Анелия Нинова от Бюрото по труда във Варна.

За четвърта година България и Германия работят съвместно по проекта "Работата на живота ми", осигуряваща на завършили у нас средно образование да участват в дуалната система за обучение в Германия.

Нинова припомни също, че кандидатите могат да отидат във всяко едно от бюрата по труда в страната:

Това е системата на немското образование, според която един ученик влиза в професионално училище, като седмицата е разпределена на принципа два учебни дни в учебна зала и три дни, в които се практикува. Кандидатите трябва да бъдат между 18 и 27 години, задължително да имат диплома за завършено образование, както и трябва да владеят английски език.

Всичките проекти започват с провеждане на езиков курс по немски в България, така че не е необходимо кандидатите да говорят немски, като се предвижда курсът да започне в края на януари - началото на февруари. В юли и в август те ще бъдат на практика в Германия, където ще продължи езиковото обучение, и ще се запознаят с работодателите, както и с конкретните си работни места. Тогава вече се пристъпва към реалното обучение, което започва през септември и трае от две години и половина до четири в зависимост от специалността, която е избрана, като през това време младежът, който се изучава, ще получава необходима сума, за да може да живее спокойно и да учи, поясни Анелия Нинова от Бюрото по труда във Варна.

Обявени са професии като хотелиерство, ресторантьорство, складова логистика, техническо управление на сгради и други.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна