Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръжено нападение над индийска база близо до границата с Пакистан

| обновено на 02.01.16 в 14:46
Полицията в Пенджаб прави проверки по пътищата след нападението
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Базата "Патханкот" на индийските ВВС в щата Пенджаб, недалеч от границата с Пакистан, е била атакувана от въоръжени мъже. Четирима от нападателите са убити, загинали са и двама индийски войника. Престрелката е продължила около 4 часа. Атакуващите проникнали на територията на базата с откраднат предния ден автомобил и били преоблечени в индийски униформи. Те нахлули в едно от спалните помещения, но били блокирани там и не могли да нанесат щети на самата база.

Индийските власти смятат, че нападателите са влезли на индийска територия от пакистанския град Бахавалпур и вероятно са от екстремистката групировка "Джаиш-е-Мохамед".


Патанкот е на път за контролирания от Индия щат Кашмир, който от дълги години се бори срещу управлението от Делхи. Нападението идва в момент на сближаване между двете враждуващи ядрени сили. Индийският премиер Нарендра Моди неочаквано посети Пакистан на 25-и декември, за да възроди политическия диалог. Реакцията на Исламабад ще определи дали започналото сближаване ще доведе  до конкретни резултати.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна