Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзекуция на шиитски водач в Саудитска Арабия разпалва протести

| обновено на 02.01.16 в 18:41
Протест в Бахрейн срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виден шиитски духовник беше екзекутиран в Саудитска Арабия заедно с още 46 души, осъдени на смърт по обвинения в тероризъм. Нимр ал Нимр беше централна фигура в шиитските протести, които избухнаха през 2011 г. като част от т.нар. Арабска пролет. Повечето от останалите екзекутирани са сунити, замесени в атентати на Ал Кайда, извършени в периода 2003-2006 г.

Германското външно министерство обяви, че екзекуцията на Нимр ал Нимра засилва опасенията на Берлин от нарастване на напрежението в региона.

Шиитски Иран реагира остро на екзекуцията. Иранското външно министерство обвини Рияд, че така подкрепя тероризма и екзекутира неговите противници. Саудитският шарже д'афер бе привикан за обяснения в иранското дипломатическо ведомство. От своя страна ирански духовник, близък до управляващите кръгове в Техеран, заклейми екзекуцията и предрече, че репресиите ще доведат до падането на саудитската династия.

Бившият премиер на Ирак Нури ал-Малики заяви, че екзекуцията "ще разклати саудитския режим". Според иракски депутат шиит  тази стъпка на саудитското кралско семейство цели да подпали отново война в региона, провокирайки вражда между сунити и шиити. Иракският шиитски духовен водач Муктада ал Садр призова шиитите от Саудитска Арабия и страните от Персийския залив "да покажат смелост" и да излязат на мирни демонстрации срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр.

Критики срещу Саудитска Арабия дойдоха и от шиитските общности в Ливан и Йемен. Ливанската шиитска групировка "Хизбула" заклейми екзекуцията като "убийство" и обяви, че за него отговорност носят и САЩ, и другите западни страни заради подкрепата, която оказват на властите в Рияд.

Междувременно арабската коалиция начело със Саудитска Арабия сложи край на примирието в Йемен. Аргументът е, че продължават бунтовническите атаки срещу саудитското кралство, включително с балистични ракети.

"Долу Ас-Сауд" (саудитската кралска династия) скандираха десетки гневни демонстранти на шествие в град Катиф, в източната част на Саудитска Арабия, протестирайки срещу екзекуцията на Нимр ан-Нимр, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Братът на Нимр ал Нимр - Мохамед ал Нимр - заяви, че се надява протестите да бъдат мирни, но напрежението в Катиф (където са най-много шиитите) расте и се готвят нови демонстрации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна