Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Надявам се през новата година ръстът на икономиката да е 4,5%

| обновено на 05.01.16 в 14:16
Снимка: БГНЕС


Ръст на икономиката 4,5 на сто пожела премиерът Бойко Борисов по време на връчването на първите договори с фирми по новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Първите 202 договора по мярката за технологично обновление вече са подписани, а първите 30 малки и средни предприятия ги получиха лично от премиера на специална церемония:

Да ви поздравя всички, че сте дошли да си вземете безвъзмездно парите, защото ми е омръзнало от хора, които само се оплакват. Над милиард стоят! Трябва да си изготвите проекти. Днес над 116 милиона живи пари влизат в малките и средните предприятия!

Още веднъж желая успех, защото ръстът от 3 % на икономиката не ни задоволява, и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5 %! А това зависи от вас! С тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, от там износа.  И при това евтино евро - ръстът на икономиката се вдига.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски отчете небивал интерес на малките и средни фирми към средствата за технологично обновление

Оттук нататък вече топката е в полето на предприемачите. Искам да апелирам към тях за максимално коректно изпълнение на проектите и на заложетите бизнес планове, защото в противен случай сме длъжни и ще наложим финансови корекции. Иска ми се финансовите корекции да са колкото се може по-малко.

Премиерът благодари на Европейската комисия за това, че всички фактури по оперативните програми, изпратени в края на миналата година, са били осребрени. Общото изпълнение за България за стария програмен период ще е над 95 % потвърди и вицепремиерът Томислав Дончев:

От данните, които имаме до момента, че със сигурност финалният резултат ще бъде по висок от 95 %. От тук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу. Резултатът от 99 %, свързан с Министерство на земеделието, вероятно се отнася към директните плащания. Резултатът на Програмата за развитие на селските райони е малко по-нисък. Това, което е сигурно, абсолютният отличник е Оперативна програма "Околна среда".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна