Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кувейт отзовава посланика си от Иран

Петролни инсталации в Кувейт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кувейт обяви, че отзовава посланика си в Иран в знак на протест срещу нападенията над посолството на Саудитска Арабия в Техеран и над консулството ѝ в иранския град Мешхед, съобщи ТАСС.

Причинените щети и подпалването на сградите представляват нарушение на всички норми на международното право и свидетелстват, че Иран не изпълнява задълженията си по охрана на дипломатическите мисии и осигуряването на безопасността им, заяви в своя декларация кувейтското министерство на външните работи.

Отношенията между сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран рязко се изостриха, след като на 2 януари саудитските власти екзекутираха шиитския духовен водач Нимр ал Нимр заедно с още 46 души, осъдени на смърт – повечето сунити, свързани с "Ал Кайда". Във всички шиитски общности в арабския свят избухнаха протести срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр. Разгневени ирански тълпи атакуваха и дипломатическите представителства на Саудитска Арабия в Иран.

Саудитска Арабия вече скъса дипломатическите си отношения с Иран, последвана от Бахрейн и Судан. Сега към тях се присъединява и Кувейт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени