Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша кани представител на Еврокомисията за обсъждане на спорните закони

Витолд Вашчиковски (вляво)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският външен министър Витолд Вашчиковски изрази в интервю за полско радио недоумението си защо Еврокомисията не използва официалните канали за връзка с Варшава, а се доверява на публикации в медиите, за да прави изводите си за действията на властите в Полша, съобщи Ройтерс. Вашчиковски  заяви, че правителството е поканило представител на Еврокомисията във Варшава за обсъждане на възникналите неясноти и погрешни тълкувания.

Интервюто на министъра бе по повод заканата на еврокомисаря Гюнтер Йотингер Полша да бъде поставена под надзора и попечителството на законодателството на ЕС заради два предизвикали силно оспорване нови закона - за промяна в състава на Конституционния съд и за поставяне на обществените медии под контрола на управляващите, което е в разрез със стандартите на Съвета на Европа. Ако тази състояща се от три стъпки процедура бъде задвижена, тя може да доведе и до лишаване на Полша от право на глас в ЕС.

Европейската комисия се кани на 13 януари да организира политически дебати за законовата среда в Полша.
"Учтивите разговори", които Варшава се надява дотогава да проведе с представител на ЕК, ще целят изясняване на реалната ситуация и неутрализиране на медийните спекулации, каза в днешното си интервю министър Вашчиковски. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна