Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Богоявление

| обновено на 06.01.16 в 18:25
Снимка: Катя Чорова

Днес е Богоявление. На този ден църквата отбелязва едно от най-важните събития в своята история - кръщението на Господ Исус Христос във водите на река Йордан. Това е денят на първото открито явяване на тайната на Троица - Отец, Син и Дух Свети. Това е и началото на проповедта на Христос. С потапянето си в йордановските води той е покръстен от Йоан Предтеча и поема върху себе си греховете на човешкия род. На този ден църквата отслужва и своя традиционен велик водосвет, с който напомня на вярващите, че онези, които са кръстени чрез вода и дух, са призвани към постоянно усъвършенстване и обновяване на човешката природа.

В Калофер, в ледените води на Тунджа беше изпълнено традиционното „мъжко хоро”. Тази година под съпровода на прочутите калоферски гайди във водата влязоха над 100 души. Обичаят е сред най-големите атракции в подбалканското градче и събира стотици туристи. Според участници в него това е стара българска традиция и каляване на тялото и духа. Популярността на водното хоро е пренесла ритуала и в други градове. В Сливен хорото се играе за втора година, а в Харманли - за трета. Събраните от хорото пари ще бъдат дадени за благотворителна кауза. За първа година на Йордановден в Хасковските минерални бани богоявленският кръст се хвърля в минерална вода, а в Димитровград след изваждането на кръста ще бъдат кръстени много деца и възрастни. 

Ретроавтомобил, управляван лично от кмета на града Хасан Азис, поведе Богоявленското шествие в Кърджали. Оригиналната идея е на енорийския свещеник отец Петър, известен с нестандартните си изяви. Така начело с хоругви и ретроавтомобил шествието премина по централните улици и се отправи към брега на "водното огледало“, където от години се провежда Богоявленският ритуал. 51 мъже се хвърлиха в ледените води да извадят Кръста, сред тях имаше и мюсюлмани. Пръв до него за трети път достигна 26-годишният учител по физическо и треньор Величко Карабоюков, преплувал по дължина язовир "Кърджали". И тази година на Богоявление дойдоха много християни и мюсюлмани. Според кмета Хасан Азис това означава, че в района няма етническо напрежение и хората живеят в синхрон помежду си.

18-годишният Самуил Йосков извади Богоявленския кръст от водата на езерото в парка „Монтанезиум“ в Монтана. Ученикът в Природоматематическата гимназия спечели за втори пореден път съревнованието за кръста, в което тази година се включиха 60 мъже на различни възрасти. 21-годишният Теодор Цветков, треньор по плуване в Спортното училище на Русе, извади христовия кръст от Дунава. Температурата на водата бе едва 2 градуса, но това не спря 18-те смели мъже на различна възраст да се хвърлят в реката. Началото на днешния християнски празник беше дадено с тържествена литургия и литийно шествие от катедралния храм "Св.Троица" до крайбрежната алея на Дунав.

В Пловдив за първи път тази година имаше предварително записване на желаещите да участват в надпреварата за кръста. До снощи в църковния списък фигурираха около тридесет имена. Над петдесет мъже от Благоевград заявиха участие в ритуала по улавянето на кръста в река Бистрица. Късметлията, уловил кръста, получава благословия и правото да обиколи с него домовете на хората, за да донесе здраве и късмет за цялата година. 

12 мъже скочиха във водите на Дунав в Силистра по време на традиционния ритуал по спасяването на Светия Богоявленски кръст, който приключи със своеобразен рекорд. За 15-и пореден път кръста извади 38-годишният Светлин Иванов. 

Празникът в Силистра започна с литургия и тържествен звън на църковните камбани. Доростолският митрополит Амвросий поведе литийното шествие към дунавския бряг и отправи празнична благословия към всички силистренци:

Когато на Богоявление китката на свещеника замръзне, е на берекет. Е, не замръзна, но за сметка на това виждате, че е топло времето, а до вчера беше студено. Освен това тази година е високосна. Дай Боже, с това Богоявление, с тази осветена вода да се очисти всичко зло в България и тази година, 2016-а, да бъде началотo. Най-после този многострадален български народ да тръгне напред. Това пожелавам на силистренци и на целия български народ.

12 млади мъже се престрашиха да скочат в ледените води на Дунав и тази година изненада нямаше и кръстът отново попадна в ръцете на 38-годишния вече Светлин Иванов:

Много съм развълнуван, определено го желаех. Всички именници да са живи и здрави. Това име да го носят с любов. Всички силистренци също да са в добро настроение! Да бъде една по-добра година!

След този рекорд Светлин обяви, че повече няма да скача за кръста в река Дунав, а ще се пробва в морето и догодина смята да се включи в богоявленския ритуал във Варна.

Днес в община Силистра празнуват 2 751 именици. Най-възрастният сред тях е мъж на 94 години, а най-малкият - само на няколко месеца.

Какъв е смисълът на днешните църковни ритуали за жителите на Враца:

Чрез кръста и Светия дух водата се освещава. С нея хората поръсват домовете си за благоденствие, за успех през годината.

Ръсим цялата къща и пожелаваме всичко хубаво на целия народ.

Този празник носи надежда. Пожелавам на себе си и на всички хора крепко здраве и живителни сили.

Пожелавам си  предимно здраве, на България светли и чисти дни, да няма вече тези атентати, злоупотреби с хората.

Християнка съм. Родопчанка съм. Пожелавам на всички много здраве и дано дойде ден всички деца, ученици да бъдат на този ден при хвърлянето на кръста, на освещаването.

Стотици миряни  се включиха в литийното шествие от централния храм "Въведение Богородично“ до един от мостовете на  градската река в Благоевград. 70 мъже участваха в традиционния ритуал по спасяването на Богоявленския кръст. Всички те бяха облечени в народни носии и влязоха в студените води с тежко мъжко хоро. Времето днес е благосклонно, а плюсовите температури не позволиха на реката да замръзне. Късметлията, който извади кръста от водата се оказа и именник днес. 21-годишният Йордан от квартал "Струмско" за първи път участва в ритуала :

Чувствам се прекрасно. Не мога да опиша емоцията. Другата година пак!

След ритуала по спасяването на кръста на площад "Македония“ бе извършено освещаване на бойното знаме на военното формирование в Благоевград. Представители на държавните и общински институции, общественици и граждани се поклониха и поднесоха цветя пред бюст-паметника на големия революционер и гениален поет Христо Ботев, от чието рождение днес се навършват 168 години.

33 -ма скочиха в ледените води на река Осъм в Ловеч, за да спасят Богоявленския кръст. Двама души го хванаха едновременно и кръстът се раздели на две.

17-годишният Мартин Илиев и 25-годишният Дилян Николов – и двамата от Ловеч, хванаха първи Богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Осъм от Ловченският митрополит Гаврил:

Не очаквах да го хвана. Пожелавам на всички най-вече здраве!

Чувството е невероятно. За пети път скачам и за първи път го хващам. Щастлив съм - споделиха двамата младежи, хванали кръста.

Десетки ловчанлии се хванаха на празнично хоро на площада пред Общината.

20-годишен възпитаник на Морското училище пръв стигна до Светия кръст в Бургас. Тази година заради препоръка на Сливенската митрополия в ритуала не участваха жени. 

Българи, юнаци - с този вик в морските води за кръста в Бургас се хвърлиха 27 смелчаци. Късметът на Богоявление бе за 20-годишният Милен Крайнов, който участва за първи път.

Студено е, изтръпваш, причернява ти и продължава да е така, но като си първи, се чувстваш отлично. Пожелавам си да съм здрав, да имам много късмет и обич от близките. С наградата ще си купя нещо и останалата част ще я даря.

Най-младият, който се включи днес, бе на 17 години, а най възрастният - на 67. Благослови ги Сливенският митрополит Йоаникий, който обясни препоръката жени да не участват в церемонията така:

Има си правила, които са от 1500-1600 години и ние не можем да ги нарушаваме, по-добре е да оскърбим хората, отколкото Бога.  Дълголетие, благост, търпение, смирение - това са духовните украси, които никой не може да отнеме.

Кметът Димитър Николов също поздрави участниците:

Днес небето се отваря и всеки каквото си пожелае ще му се случи, така че това е един от най светлите християнски празници с голямо значение в нашата религия и е важно за град Бургас да го почитаме като православни християни.

Стотици бургазлии наблюдаваха ритуала от моста в мразовития зимен ден.

Седем смелчаци скочиха за спасяването на Богоявленския кръст във водите на Янтра в Габрово. Стотици габровци наблюдаваха ритуала за Йордановден. 

По традиция литийното шествие, предвождано от църковните хоругви, премина през центъра на Габрово и стигна до моста "Игото“ над река Янтра. В надпревара за Богоявленския кръст се хвърлиха седем куражлии. За светинята се пребори 18-годишният ученик Цветелин Пенчев:

За трети път скачам. Пожелавам на всички габровци да са живи и здрави. Пожелавам им тази година да им е от най-силните!

Овации от събралите се габровци получи и именника Йордан Белев, който скочи за светинята, облечен в народна носия. 

26- годишният Иван Илиев от Търговище извади Христовия кръст от ледените води на градския шадраван в Търговище. Той получи награда от 990 лева, събрани от миряните, които дари на храм "Свети Иван Рилски":

Пожелавам на всички здраве и успехи, другите неща се нареждат. Втора година скачам, пропуснах една или две години.

За поредна година членовете на сдружение "Родопски хайдути“, облечени в бели ризи и потури, опасани с червени пояси, се включиха в Литийното шествие на Богоявление в смолянския квартал "Устово". Близо 30 млади мъже се хвърлиха с носиите в ледените води на река Бяла. 25-годишният Георги Кадиев извади Богоявленския кръст за трети път.

Хиляди българи, верни на традицията, се събраха на моста край река Бяла, за да почетат ритуала по хвърляне на кръста на Йордановден. Литийното шествие тръгна от двете църкви и се събра на моста над река Бяла, където двама свещеници отслужиха водосвет. Отец Васил хвърли кръста във водите, а долу в реката го очакваха около 30 млади родопчани с прогизнали потури. Минути след това 25-годишният Георги Кадиев извади христовото разпятие. Под звуците на гайда родопските хайдути развяха българското знаме и извиха хоро в ледените води на Бяла река.

На Богоявление 40 мъже скочиха в река Янтра във Велико Търново, а кръста извади курсант от Националния военен университет "Васил Левски". Великотърновският митрополит Григорий благослови офицерите, курсантите и бойното знаме на университета:

Благославя се и посвещава се това войнско знаме за здраве и спасение на нашето войнство.

Владиката поведе шествие към река Янтра, където в скованвите от лед води кръста извади 19-годишният курсант Илиян Христов от Лом, първокурсник в специалността "Радиотехнически войски":

За първи път участвам. Преди не съм скачал за кръста. За здраве скочих, защото това е най-важното. Здравето не се купува. Всичко друго ще се нареди с малко воля. Амбициите ми са да стана достоен офицер.

Победителят получи сто лева от владиката и пет дни домашен отпуск от командването на военния университет.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна