Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея обяви първо успешно изпитание на водородна бомба

| обновено на 06.01.16 в 09:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, предадоха световните агенции. Говорител прочете по севернокорейската телевизия силно пропагандно изявление, в което се обявява, че страната е тествала умалена водородна бомба, която издига севернокорейската ядрена мощ на следващото равнище и й осигурява оръжие, с което да се защити от САЩ и другите си врагове. Ако тестът бъде потвърден от външни експерти, то това ще доведе до натиск за нови, по-строги санкциите в ООН и ще влоши още повече отношенията между Пхенян и съседите му, отбелязва Асошиейтед прес.

От военното разузнаване на Южна Корея заявиха, че устройството може да не е било водородна бомба, защото южнокорейската метеорологична агенция не е засякла никаква радиация. Въпреки това въоръжените сили на Юга бяха приведени в повишена готовност. Съединените щати и Великобритания също обявиха, че не могат да потвърдят за изпитанието на водородната бомба, но ако това е вярно, осъждат твърдо теста, предаде Ройтерс.

По-рано в Северна Корея бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,2 до 5,1 по Рихтер, вариращ в различните оценки. Земетресението е отчетено на 49 км северно от град Килджу, където е разположен ядреният полигон Тончхан-ри. През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006т-а, 2009-а и 2013-а година.

Заради днешното изявление на Северна Корея Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание, съобщи ТАСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна