Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците атакуват Обама и Клинтън заради севернокорейската бомба

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканските кандидат-президенти използваха обявеното от Северна Корея изпитание на водородна бомба, за да разкритикуват отново като "провалена" външната политика на президента Барак Обама и на бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която е фаворитка за демократическа кандидатура за Белия дом, съобщи Ройтерс.

Ако това изпитание бъде потвърдено, това ще е поредното доказателство за провалената външна политика на Обама-Клинтън, заяви сенаторът републиканец от Флорида Марко Рубио, който се състезава за номинация като кандидат-президент при републиканците. Той добави: Аз вече предупреждавах по време на тази кампания, че Северна Корея се управлява от един лунатик, който разширява ядрения си потенциал, но президентът Обама стоеше безучастно.

На свой ред Донал Тръмп, сочен за фаворит за Белия дом сред републиканците, натякна, че САЩ не са направили достатъчно, за да принудят Китай, чиито близки връзки със Северна Корея са известни, да я държи по-изкъсо. Никой не говори с тях. Никой не го обсъжда с Китай, който има пълен контрол над Северна Корея. Китай трябва да реши този проблем. А ако не го реши, трябва да направим търговията с Китай много трудна, заяви Тръмп в телевизионно интервю.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна