Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нежен будилник разсънва с ухание на кафе и кифлички

Стряскащият звук на алармата не е най-добрият начин да излезем от света на сънищата. Ето защо френски изобретател конструира милостив будилник, който буди с ухание на кафе и кроасани. Разработката е дело на 19-годишния студент Гийом Ролан. Той е кръстил своя часовник "Sensorwake" , като новият продукт въздейства не на слуха, а на обонянието.


Хората не са били проектирани така, че да се събуждат под звука на айфона, изтъква Ролан. Поради тази причина той набляга повече на носа и на усещанията от него. 

В будилника се вкарват желаните от нас капсули с ухания, които да ни събудят. След това часовникът се настройва за съответния час. Събуждането става бавно и постепенно и е много приятно. Предлагат се още капсули с ухание на джунгла и на морски бряг.


По време на тестовете уханната аларма се оказала толкова ефективна, колкото и звуковата. Будилникът събуждал спящите в 99 процента от случаите за по-малко от 2 минути. При запушен нос съществува и алтернативно решение със задействане на звуков сигнал,след провала на ароматното ставане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна