Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският патриарх благослови екипажа на МКС и участието на Москва във военните действия в Сирия

патриарх Кирил
Снимка: весник "Дневник"

Участието на Москва във военните действия в Сирия беше благословено от руския патриарх Кирил, койото се обяви против религиозния екстремизъм и се застъпи за правата на християните в Близкия изток и Европа, подчертавайки, че те биват гонени от своите огнища в Сирия и в други места в този регион.

Тази вечер в големия катедрален и съборен храм "Христос Спасителя" в Москва Главата на Руската православна църква в словото си след края на тържественото богослужение по повод Рождество Христово по стар стил, което се отбелязва на 7 януари в Русия, се обърна към вярващите в страната да не губят духовния си компас и да не забравят православната вяра.

Патриарх Кирил заяви, че в наши дни християните са най-гонената религиозна общност и то не само там, където сме свидетели на стълкновения с ислямските екстремисти в Близкия изток, но и на много други места , включително и в просперираща Европа, както поясни той, където публично проявление на християнските чувства като откритото носене на кръста може да доведе до изгонване от работа.

Относно ситуацията в Близкия изток патриархът на Москва и цяла Русия изяви подкрепата си за действията на руските военнокосмически сили в Сирия, като нарече участието им "освободително". От храма "Христос Спасителя" патриарх Кирил в пряка конферентна връзка благослови екипажа на Международната космическа станция (МКС) и им пожела успешна работа и леко завръщане на земята.

Московчани пък очакваха на манежния площад с нетърпение момента, в който ще бъдат нагостени със 100-килограмовия пирог с плънка от ябълки, вишни и сметана.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна