Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Убийството на Веселин Стоименов е поръчково

Снимка: БГНЕС

Убийството на Веселин Стоименов снощи със сигурност е поръчково. Със сигурност е извършено от професионалисти, заяви пред бТВ министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

По думите ѝ, тези престъпления, извършени от професионалисти, са трудно разкриваеми.

И едно поръчково убийство да има, това трябва да ни притеснява, подчерта тя.

Според Захариева, която доскоро заемаше поста на началник кабинет на президента, няма как Плевнелиев да знае за свалянето на охраната от НСО на отстранения лидер на ДПС Лютви Местан:

Президентът не е бил уведомяван за такива случаи до момента и не мисля, че трябва да бъде уведомяван. Няма такава процедура по закон.

По закон обаче Националната служба за охрана е подчинена на държавния глава.

Екатерина Захариева предположи, че е възможно президентът и неговия екип да не са знаели за случилото се, тъй като въпросите за това на кого да се сложи охрана или да се свали се решават от комисия.

Тя коментира и съдебната реформа:

Голяма част от мерките по актуализираната съдебна стратегия все още не са придвижени, очаквам това да бъде ясна констатация в доклада по механизма за сътрудничество и оценка на 27 януари.

В отговор на въпроса какво би я накарало да подаде оставка, Екатерина Захариева отговори:

Ако видя, че измененията в Закона за съдебната власт, които са свързани с Конституцията, като например отпадането на тайната на гласуването, проверките за почтеност или другите изменения в закона, които не са свързани с изменение на Конституцията, но са изключително важни – конкурсното начало, проверките за почтеност и кариерно израстване, правилната оценка на магистратите, правилната оценка на натовареността, видя, че просто се изпълняват проформа, мисля, че това ще бъде моята граница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени