Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерките настояват за законодателни промени и по-сериозни грижи за родилките

Снимка: БГНЕС

От Алианса на българските акушерки предлагат законодателни промени, с които акушерките да могат да наблюдават бременни жени по домовете и да им помагат 28 дни след раждането, като това да бъде плащано от Здравната каса. Предложението е изпратено в Министерството на здравеопазването, обяви пред "Хоризонт" председателят на Алианса Емилия Казълова.

По думите ѝ става въпрос за промяна на член 2-ри от Закона за лечебните заведения, което дава право на самостоятелност на акушерките в извън болничната помощ.

Според Казълова промените в здравното законодателство няма да подобрят условията за работа на акушерките:

Това са на парче правени реформи. Акушерката в развитите страни има право на самостоятелност, има право на автономност, има право на развитие в професионален аспект, докато при нас реално погледнато, следдипломната ни квалификация не е на много високо ниво. Колегите не виждат някаква особена перспектива пред себе си.

На 8 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. По случай празника Негово светейшество Българският патриарх Неофит посети столичната АГ болница "Шейново" и отслужи водосвет за здраве в новото Родилно отделение и в Отделението по неонатология.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна