Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради нападенията в Кьолн пенсионират шефа на полицията в града

| обновено на 08.01.16 в 18:26
Германско-тунизийска асоциация раздава цветя на жени край катедралата в Кьолн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началникът на полицията в Кьолн Волфганг Алберс, 60-годишен, е бил уведомен днес, че ще го пенсионират по бързата процедура заради допуснатите от него инциденти в града в новогодишната нощ, съобщи Ройтерс.

31 заподозрени, включително и 18 лица, търсещи убежище, са в процес на разследване за нападенията в Кьолн, става ясно от съобщение на германското вътрешно министрество. Тепърва предстои да се уточни колцина от заподозрените са извършили сексуални престъпления.

Сред заподозрените има 9 алжирци, 8 мароканци, 4 сирийци, 5 иранци, по един човек от Ирак, Сърбия и САЩ, както и двама германци, уточни говорител на вътрешното министрество.

Местната полиция в Кьолн потвърди, че са подадени 121 жалби за нападения. Две от тях са за изнасилвания.

Германските телевизии излъчиха свидетелства на жени, пострадали от нападенията в Кьолн в новогодишната нощ. Бурса А. разказва за нападателите: Те се чувстваха безнаказани, силни, чувстваха, че могат да правят каквото си искат с жените, които бяха на улицата за празника. Пипаха ни навсякъде. Беше ужасно.

Евелин М. допълва: Търсехме помощ. Тичахме към полицейските коли, но в тях нямаше никого. Знаем много добре, че полицията тогава беше с толкова ограничен персонал, че не беше в състояние да контролира положението и да попречи ние, жените, да изживеем това нещо.

Около 1,1 милиона лица, търсещи убежище, са влезли в Германия миналата година.

В четвъртък канцлерът Ангела Меркел се изказа категорично за депортирането на онези от бежанците, чиято вина в извършването на престъпни деяния бъде доказана: Хората очакват с основание думите да бъдат последвани от дела. Така че трябва да проследим дали всичко ще бъде свършено както трябва с депортациите от Германия и дали са изпратени ясни сигнали на онези лица, които не желаят да се придържат към нашите законови рамки.

На свой ред вицеканцлерът Зигмар Габриел днес заяви пред в. "Билд": Защо германските данъкоплатци да издържат в затворите ни чуждестранни престъпници? Заплахата да излежават присъдите си в своите собствени страни ще има за тях по-силен възпиращ ефект, отколкото перспективата да са в германски затвори.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени