Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците, забавянето на Китай и неяснотата в Испания са рисковете за еврозоната през 2016-та

Мариано Рахой иска пак да е премиер на Испания, но няма достатъчна подкрепа в парламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според публикувания днес първи доклад на Goldman Sachs за тази година най-големите рискове пред еврозоната през 2016-та са бежанският поток, забавянето в растежа на Китай и неяснотата около сформирането на ново испанско правителство, съобщава испанският в. "Ел Паис".

Докладът смята за "много вероятно" провеждането на нови избори в Испания при създалата се патова ситуация между партиите, която прави невъзможно съставянето на стабилен кабинет. При подобен сценарий политическата несигурност ще рефлектира върху развитието на испанската икономика и ще подкопавае доверието на производители и потребители, прогнозира Goldman Sachs.

Рейтинговата агенция Fitch предвижда продължителна политическа несигурност в Испания, която ще доведе до по-ниска фискална консолидация и до спиране на процеса на реформи.

Анализът на италианската банка Unicredit за испанската криза сочи, че ако не се стигне до широка калиция между Народната партия и социалистите, всякакво друго правителство ще е нестабилно и ще доведе до предсрочни избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени