Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел иска депортиране и на мигранти с условни присъди

| обновено на 09.01.16 в 16:22
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел настоя за промени в закона, които да регламентират депортирането на правонарушители мигранти дори само с условни присъди. При действащите в момента разпоредби на депортация подлежат само чужденци, осъдени поне на 3 г. затвор.

Шокът в германското общество от атаките на мъже бежанци срещу жени в новгодишната нощ продължава да е силен и разпалва дебат за политиката на отворени врати към преселниците. Темата бе централна и на заседанието в Майнц на федералното ръководство на Християндемократическия съюз (ХДС), на което се изказа Меркел. Според нея предлаганите промени са в интерес на гражданите, а и на мнозинството от бежанците.

Германия няма да прости на Меркел евентуално повторение на събитията в Кьолн, предупреди днес в своя статия "Файненшъл таймс".

Две паралелни демонстрации, на които се събраха общо между 4000 и 5000 души, днес протестираха в Кьолн срещу нападенията от новогодишната нощ. Едната проява бе организирана от движението ПЕГИДА, а другата - от леви активисти.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви в петък пред в. "Билд", че  за престъпниците чужденци заплахата да излежават присъди в техните собствени страни ще има по-силен възпиращ ефект, отколкото да са в германски затвори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна