Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша изхвърли Германия от Олимпиадата

Волейболистите на Полша стигнаха до така важното трето място на европейската олимпийска квалификация в Берлин, след като победиха домакините от Германия с 3:2 гейма (20:25, 25:22, 16:25, 28:26, 16:14) в зала “Макс Шмелинг Хале”. По този начин действащите световни шампиони заеха 3-та позиция, която дава право на участие на последната световна олимпийска квалификация в Токио през месец май. Германците останаха на 4-то място и няма да участват на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Германия повеждаше на 2 пъти в геймовете за радост на близо половината от 7-те хиляди зрители по трибуните, след силни серии на Гьорг Грозер от начален удар и на благодарение на мощните атаки на Кристиан Фром. 2-ят и 4-ият гейм бяха за поляците, като се разиграха звездата на поляците Бартош Курек и Михал Кубяк.

Тайбрекът започна оспорвано, като нито един от двата отбора не успя да дръпне в резултата до смяната на полетата - 8:7 за Полша. Гонитбата в точките продължи до 11:11, а след това единична блокада на Маркус Бьоме даде надежди на домакините за обрат. Последваха 3 мощни атаки на Курек и поляците отново имаха точка преднина, като стигнаха и до първия си мачбол. Германската блокада очакваше атака от зоната на Курек, но Гжегож Ломач изненада противника и с две поредни атаки чрез Матуеш Мика Полша взе тайбрека с 16:14, а с това и мача с 3:2 гейма.

Най-резултатни за поляците бяха Бартош Курек и Михал Кубяк с по 22 точки, а Матеуш Мика и Матеуш Биениек добавиха по 17. За пореден мач Грозер приключи с най-много точки за германците - 23 , а Кристиан Фром реализира още 21.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна