Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Панков: Над 350 джамийски настоятелства са с променено настоятелство преди конференцията

Чуждите тела в парламентарната група на ДПС излизат от Мюфтийството. Второ, почти цялото ръководство на сегашното Мюфтийство, во главе с Мустафа Хаджи, застанаха зад Местан. Това не е нещо, което ще изненада слушатели. Същевременно не е изненада, че всички държавни глави, пристигащи от република Турция, се отбиваха в Мюфтийството и подаваха ръка, по един или друг повод, на самия Мустафа Хаджи. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ бившият служител на Главното мюфтийство Николай Панков, експерт по исляма. Според него предстоящата конференция на Мюфтийството ще е арена на поредната партийна битка в ДПС:

Предстоящата конференция наистина ще бъде мястото, където ще си дадат среща ръководството на ДПС, с целия му антураж и сила, и структурите на Мюфтийството.

Кърджалийският мюфтия, дал интервю за ТВ Ал Джазира през 2009 г., в което е защитил тезата, че българите и руснаците системно са избивали турци, е фаворит на ДПС за евентуален главен мюфтия. В районите, където главният мюфтия Мустафа Хаджи има влияние, тече масово заличаване на джамийските настоятелства, които би трябвало да излъчат делегати, допълни Панков. Това означава, че има опити да се манипулира предстоящия вот в Главното мюфтийство, обясни той, тъй като въпросът е, кой лагер ще надделе при формирането на кворума:

На конференцията трябва да са делегатите. Тези делегати се излъчват от джамийските настоятелства. В момента над 350 джамийски настоятелства са с променено настоятелство. Аз имам протоколи от новоназначените джамийски настоятели, които са изцяло с християнски имена, дори и много жени. Това не означава нищо друго, освен че са от ромски произход. Тази промяна се извършва в момента. Тя се извършва в районните кметства, където се вписват по ал. 19 на Закона за вероизповеданията.

Делегатите, които ще бъдат хармонизирани от страна на Турция, са групирани около досегашния заместник главен мюфтия Ведат Ахмед. Сценарият е г-н Хаджи да се оттегли като представител на Висшия съвет, защото тази функция е вакантна, а същевременно Ведат Ахмед да оглави Мюфтийството и да се пренареди пъзелът в полза на Турция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна