Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извършителят на атентата в Истанбул е Набил Фалди според турски медии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима руснаци са задържани от турската полиция по подозрение за участие в самоубийствения атентат на площада "Султан Ахмед", при който загинаха 10 души, от които осем германски граждани, и бяха ранени 15 души. 

Руснаците са арестувани в Анталия в рамките на мащабна операция на силите по сигурността. При обиска са иззети документи и касети, за които се смята, че са свързани с терористичната групировка "Ислямска държава". 

Турската полиция задържа около 60 души в градовете Измир, Кония и Анталия по подозрения за връзки с терористични групировки.

Турските медии огласиха името на извършителя на самоубийствения атентат, за който властите преди това съобщиха, че е 28-годишен сирийски гражданин. Според медиите той се казвал Набил Фалди и е роден в Саудитска Арабия на 5 септември 1988 година. Твърди се, че Фалди пристигнал в Турция на 5 януари тази година и че е принадлежал към една джихадистка клетка.

Екскурзоводката Сибел Шатъроглу, която последна е видяла в лице атентатора, заявила в показанията си в полицията:

Приличаше на турчин, бе модерно облечен, с приветливо лице и брадичка.

Площадът "Султан Ахмед", лобното място на жертвите, днес беше отрупан с цветя. Турски вестници излязоха с траурни заглавия, в които поднасят съболезнования за загиналите германски граждани.

Ще останете в сърцата ни, написаха няколко вестника. 

Социалните форуми са засипани с послания "Проклинаме терора". Много чуждестранни журналисти предават на живо от площада. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна