Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

77 автопортрета на съвременни творци представят в Пловдив

Проектът  „Образ и подобие“ на колекционера и меценат Николай Неделчев ще бъде представен в изложба в Градската художествена галерия - Пловдив.  

Експозицията включва 77 автопортрета на емблематични съвременни творци от различни поколения – както утвърдени имена, така и изгряващи млади автори, изявяващи се в областта на живописта, скулптурата и новите медии. Сред авторите са Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов,  Греди Асса, Димитър Яранов, Станислав Беловски, Стела Василева, Сашо Стоицов, Калоян Илиев (Кокимото) и много други. 

Изложбата ще бъде открита от Николай Неделчев и кмета на Пловдив Иван Тотев. Основната кауза на проекта е не само да мотивират гражданите и гостите на Пловдив да видят изложбата, но и да ги вдъхновят да говорят за нея и за изкуството като цяло от първо лице. 

На Главната улица в Пловдив са монтирани новите визии на кампанията, които запазват стилистиката на комуникацията до момента, но думите върху белите платна вече не са на копирайтърите, а са на част от посетителите на първата изложба.

Изкуството е това, което всеки вижда и разбира. То е лично преживяване. Затова изложбата използва именно думите на посетителите, за да привлече нова публика. А новата публика на свой ред може да напише своето описание и да привлече още посетители. В съвременното изкуство авторпортретът вече не е творческо отражение на физическия облик на лицето, а на вътрешния свят на автора. Личното мнение и личната емоция на всеки посетител също са отражение на вътрешния му свят, т.е. тези описания представляват своеобразен автопортрет на посетителя, споделя  колекционерът Николай Неделчев.

Призовахме хората да дойдат да видят изложбата и да дадат своето описание на една от картините. Така запечатахме истинските моментни състояния на зрителите, докато наблюдават картините. Използвахме техните автентични описания, за да отправим същото предизвикателство и към Пловдив: „Елате и вижте с очите си тази уникална колекция и кажете какво виждате вие.“ Така думите на визиите ни ще се променят във всеки град, а хората сами ще имат силата да мотивират публиката да посети изложбата – чрез собствените си впечатления, разказва колекционерът.

Изложбата  ще продължи до 10 февруари, след което ще започне нейната подготовка за гостуване в друг български град. Във всеки град посетителите ще имат възможност на място да напишат своето описание на едно от произведенията и да го качат на специално създаден за целта уебсайт. След това ще могат да споделят своето описание и разбиране в социални мрежи.

Освен това, проектът дава възможност  всеки на място да отпечата своите думи на плакат, който да вземе със себе си и да запази като ярък спомен от допира с изкуството.

Куратор на проекта „Образ и подобие" е Надя Тимова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна