Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат нови промени в Закона за движение по пътищата

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят на първо четене три законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, свързани с необходимостта от по-строги наказанията за нарушителите.

За причиняване на тежко пътно транспортно произшествие с пострадали лица, както и за превишаване на разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч. незабавно ще се отнема шофьорската книжка. Предвидени са строги санкции, глоби и отнемане на правото за управление на МПС за определен срок, за участието в гонки както за водачите, така и за организаторите.

С лишаване от свобода ще се наказват лица, които продължават да управляват моторно превозно средство, въпреки че правото им е отнето за извършено тежко нарушение на закона. Част от новите текстове са пряко насочени към агресивните и непредсказуеми водачи, които рязко и без причина сменят лентите за движение и така застрашават останалите участници, или изпреварват, без да спазват необходимото безопасно отстояние между колите, както и ако спират без причина в лентите за аварийно спиране на магистралите.

Увеличават се и глобите за шофиране след употреба на алкохол, които достигат до 4000 лева. Освен това се предлага да стане задължително използването на зимни гуми в периода от 1-ви ноември до 1-ви април.

Във времето за парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин и още шестима министри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени