Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяването на състава на либийското правителство беше отложено с 48 часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обявяването на правителството на националното единство в Либия беше отложено с 48 часа от т.нар. Президентски съвет, натоварен с определянето на състава на кабинета, предаде Ройтерс. В изявление, публикувано късно снощи, се посочва, че Съветът е отбелязал "значителен напредък" от началото на обсъжданията на 1 януари, но има нужда от още 2 дни, за да завърши своята работа.

Либия е разкъсвана  от политическо разделение и насилие, докато множество фракции и милиции се борят за властта след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., припомня Ройтерс. От лятото на 2014 г. страната има две съперничещи си правителства: едното - в столицата Триполи, а другото - в източната част на страната.

На 17 декември, с посредничеството на ООН, в Мароко беше сключено споразумение, което предоставяше на базирания в Тунис Президентски съвет един месец, за да определи правителство на националното единство. След това международно признатият парламент в източна Либия ще има 10 дни, за да одобри състава на кабинета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна