Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнена остава обстановката в цялата страна

| обновено на 18.01.16 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Жълт код за силен вятър е обявен за днес в 11 области на Източна България, сред които Добрич, Варна и Бургас. Десетки населени места остават без ток и достъп.

Остава усложнена обстановката в областите Велико Търново, Русе и Силистра. Бедствено положение е обявено в общините Сливо поле, Върбица, Две могили и Самуил. Частичните бедствени положения в община Хасково и община Тополовград остават в сила. Отменено е частичното бедствено положение в Смолян, Девин, Рудозем и Доспат.

Шестнайсет села са без ток в Русенско, а седем населени места са без вода. Заради обледяване на контактната мрежа тролейбусите в Русе се движат със закъснение.

Заради усложнената зимна обстановка е спрян фериботът Свищов-Зимнич. От българска страна няма чакащи автомобили, но на румънския бряг на Дунав има седем камиона . Бедственото положение в община Свищов е отменено с решение на местния кризисен щаб, след като през нощта бяха разчистени пътищата до селата. 

30 села в общините Елена и Златарица все още са без ток. Постепенно се нормализира обстановката във Великотърновска област.  86 машини продължават да почистват и обезопасяват републиканската пътна мрежа. До сряда ще остават затворени училищата в община Стражица.

Бедственото положение за община Смолян беше отменено. Частично бедствено положение обаче остава в селата Киселчово и Горна Арда, до които все още няма достъп и са без ток. Около 30 жители на планински села и махали в пределите на Арденското корито са откъснати от света. Тази сутрин на хората от село Киселчово бяха доставени хляб и хранителни продукти от първа необходимост.

Киселчовската река  излезе от коритото си и за пореден път помете пътя за планинското село. Повече от 1 500 кубични метра земна маса, насипани след миналото бедствие ги няма, паднал е и скатът. Така живеещите там около 15 жители, предимно възрастни хора, втори ден са без път, без телефон, без ток и вод. Екипи на горското стопанство в Смилян разчистваха с моторни резачки падналите дървета от пътя. От общината доставиха в откъснатото село хляб и продукти от първа необходимост за жителите. Милко Кисьов е кмет на село Могилица и отговаря за още  12 села, прилежащи към кметството. По думите му, около 30 души бедстват в поверения му планински район.

Пътищата на пет села са затворени  Киселчово, Черешките, Потока, Надарци и Луковица.

Щетите, нанесени от дъждовното-снежно бедствие тепърва ще се изчисляват.

За над 1 млн. лева са нанесените щети от река Арда в Рудозем, съобщи в по-ранните часове кметът Румен Пехливанов:

Започваме ударно обиколки с експертите за описване на щетите. Щетите са наистина много сериозни. Колекторът, който вчера цял ден очаквахме да падне нивото, за да видим какво е състоянието, снощи стана ясно, че е прекъснат. Ще се наложи много спешно да се укрепва скатът, за да защитим оставащата част да не бъде провокирана, както и много бързо да възстановим повредената част. Имаме няколко моста, на които са пострадали основите им. Образували са се джобове на няколко места по подпорни стени покрай реката, което ги прави вече опасни, могат да се срутят.

Едно от най-пострадалите села от наводнението на река Арда е село Смилян. Буйната река е наводнила долната част на селото на улица "Бреза", където има цех и къщи. Днес вече водата се е прибрала в коритото. Щетите са доста сериозни. Кметът на Смилян Чавдар Червенков каза, че бетонен мост е отнесен от реката, ситуацията е била ужасяваща. Семейство Митевски е едно от най пострадалите. Приливната вълна нахлула през нощта в къщата на едно от семействата в селото. Хората, близо цяло денонощие, са изнасяли с лопати кал и наноси от дома.

Усложнява се обстановката в Шуменска област  заради снеговалежа и силния вятър.  Бедствено положение до сряда е обявено в община Върбица. Без ток и вода са всички села с изключение на общинския център. За справяне с кризисната ситуация се включи и доброволното формирование на общината.

Нормализира се обстановката в област Кърджали след проливния дъжд, продължил повече от денонощие. Контролирано се изпуска язовир „Студен кладенец“ от каскада Арда. Заради огромния приток на вода от реките Върбица и Крумовица нивото на язовир „Студен кладенец“ е повишено, там е отворена една от изпускателните клапи. 7 метра остават до преливния ръб на язовир „Кърджали" или там има над 100 милиона кубически метра свободен обем. Притокът постепенно намалява, съобщиха от язовирния район. Животът в най-пострадалата от пороя община - Кирково, постепенно се нормализира. Комисии извършват оглед на пораженията, но засега не е ясен размерът на щетите. Обитателите на засегнатата от свлачище къща в село Орлица са напуснали дома си и вече са при роднини. Контролирано се изпуска  микроязовир "Амбарица". В кърджалийското село Перперек подпорна стена е надвиснала над 4 къщи, хората от едната са евакуирани. Без вода са две села. Спасителните екипи са реагирали на повече от 50 сигнала за аварийни ситуации. Те са отводнявали мазета, котелни помещения, помпени станции, улици. Изтегляни са и закъсали автомобили. Няма пострадали хора. 

Снежната покривка във Врачанска област е към 60 сантиметра. Във Врачанска област продължават проблемите с електрозахранването. Днес без ток, заради аварии по далекопроводи, са десетки селища в общините Криводол, Оряхово, Козлодуй и Враца. Вече две денонощия в тежко положение без електрозахранване са над 2 хиляди жители в над 12 села в общините Роман и Мездра. Оказваме съдействие на аварийните екипи на ЧЕЗ до електропреносните съоръжения и за възстановяване на падналите електрически стълбове, каза пред „Хоризонт“ кметът на Мездра - Генади Събков. Кметът на Роман - Валери Ролански алармира, че, не само има откъснати махали, а и по-големи села са без електрозахранване

Няколко населени места в област Ловеч продължават да са без ток заради аварии. Въпреки че в рагиона продължава да вали, обстановката постепенно се нормализира. Снежната покривка на места достигна до 60 сантиметра. Затворени за движение остават пътищата Деветаки-Брестово и Шипково-Рибарица.

Екипите на електроразпределителното дружество продължават да отстраняват авариите в селата Деветаки, Тепава, Брестово и Смочан. В останалите населени места в областта захранването е възстановено. Няма населени места без вода.

Областният управител на Ловеч Ирина Митева съобщи, че днес от учебни занятия са освободени пътуващите ученици в общините Троян и Угърчин, но няма причина за принудителна ваканция. Затворена остана единствено детската градина в село Александрово заради прекъснато електрозахранване:

Пътищата са проходими при зимни условия. Републиканската пътна мрежа е почистена, общинските пътни мрежи са почистени, опесъчава се и отново се почистват преспите там, където има навявания. Няма сигнали за бедстващи хора, имаше около 40 населени места без електричество, вече са ограничени до 5.

В  Хасковска област остава частичното бедствено положение в шест села. Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен за движение. В най-пострадалото хасковско село Динево, където бяха наводнени 38 къщи, продължават възстановителните работи. Предстои комисия да опише нанесените щети. В община Тополовград бедстващите села са Синапово, Срем и Устрем. Там има наводнени от река Тунджа къщи, земеделски земи и пасища. Няма населени места без електричество. Без водоподаване заради залети помпени станции са селата Брягово и Родопи. 

Остава бедственото положение в силистренската община Дулово, където все още има села без ток и непочистени пътища от третокласната и четвъртокласната мрежа. В късния следобед обстановката в община Дулово започна да се успокоява, съобщи кметът Юксел Ахмед. Все още обаче има откъснати села без ток и вода:

Имаме няколко населени места, които са буквално изолирани. Става въпрос за села Руйно, Яребица, Правда.

Главните пътища от Силистра за Русе, Шумен и Добрич са проходими, но на места не са добре почистени и движението е затруднено.

Няма затворени пътища в община Котел, без ток са само село Братан и част от Ябланово. От електроразпределителното дружество ЕВН съобщиха, че 27 села в общините Котел и Твърдица са били без ток към 10,00 ч. сутринта и се работи по отстраняване на авариите.

След отстрaнявaне нa aвaриите по електропреноснaтa мрежa в община Габрово, 8 села отново са без ток, зaрaди обилния снеговaлеж. Второ денонощие е прекъснaто електрозaхрaнвaнето в курортния комплекс "Узaнa", където нямa и водa. Зaрaди дебелaтa снежнa покривкa достъпът до aвaрирaлите проводи е зaтруднен. В курортa  "Узана" нямa бедствaщи туристи, уточнявaт от общинския отдел по сигурносттa. Пътят от плaнинскaтa местност към грaдa е проходим, мaкaр и с вериги. Къмповече от 30 селa в Габровска общинa няма достъп, мaшините продължaвaт дa рaботят, но нa местa във високaтa плaнинa снежнaтa покривкa достига 1 метър.

Пристанище Варна продължава да бъде затворено заради силния вятър,който достига до 13 метра в секунда. Летището работи нормално, но полетът от София закъснява. Обстановката във Варна е нормална.

Във Варненска област в две общини учебните занятия са отменени заради усложнената ситуация със снегонавявания. Кметовете на Ветрино Димитър Димитров и на Вълчи дол Тодор Янев обобщиха ситуацията:

Доброплодно - Добротич има триметрови преспи. В момента техниката работи. Няма да има учебни занятия, каза Димитров.

Във Вълчи дол има затворени участъци, за днес и утре няма да има занятия. Има страхотни навявания на места, буквално като минат машините и след тях отново се затваря пътя, съобщи Янев. Снимка

В Разградска област - в бедствено положение е община Самуил, където заради натрупания сняг няма достъп до част от населените места. Роторна техника разчиства пътища до селата Голям извор, Ножарево, Хърсово и Владимировци. В района обаче няма бедстващи хора. Създадена е организация за отстраняването на падналите дървета и клони, за да не се създава опасност за гражданите, а градът е проходим, уверяват от местната управа. Основните улици в областния град са почистени и проходими, казват и таксиметрови шофьори. Кметът на Разград Валентин Василев обеща, че до края на работния ден разградчани ще могат да се приберат нормално от работа с колите си и призова гражданите:

Там, където е възможно да поразчистят около колите си и пред домовете си, по възможност леко да изкарат автомобилите в удобно за тях място, за да може да вкараме по-малки трактори в малките улици, за да можем да минем да почистим и тях.

Постепенно се нормализира обстановката в бургаските общини Руен и Сунгурларе. Пътищата в двете общини са проходими при зимни условия, авариралите край Руен автобуси са изтеглени от преспите. В района няма селища без ток и бедстващи хора.

Втори ден общините Стрелча и Брацигово са с нарушено електрозахранване. Без ток са още 10 населени места в Пазарджишка област. Очаква се проблемите да бъдат отстранени до края на деня. Няма бедстващи хора в региона. С изключение на пътя Белово-Юндола, всички останали пътища в Пазарджишка област са проходими.

17 села на Пловдивска област са без ток . В областния град основните улици и булеварди са почистени, но много от вътрешните квартални улици са заледени. С помощта на Гражданската защита са отстранени провиснали тролейбусни жици на ул. "Скопие", която вчера беше затворена, заради опасност от инциденти. От общинската администрация призовават гражданите да премахват ледените висулки от сградите, а там, където това не е възможно, да сигнализират в Общината.

Отстранени са авариите по електропреносната мрежа в Старозагорска област. Постепенно снеговалежът там спира и намалява силата на вятъра. Проблемни са част от пътищата.

В София ще има глоби за концесионери заради лошо почистени спирки, тротоари и подходи към подлези, заяви кметът Йорданка Фандъкова:

При тежката ситуация се осигури проходимостта на града. По отношение обаче почистването на тротоари, спирки, от сутринта имам своите забележки. Със сигурност ще има санкции.

Синоптици подчертават, че януари е най-студеният месец от годината и е нормално времето да е облачно, мъгливо, да има нахлувания на студен въздух и снежни виелици, особено в Северна България. През януари са регистрирани и най-ниските температури в повечето райони на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна