Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с уговорени мачове в световния тенис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайни файлове с доказателства за широко разпространено договаряне на тенис мачове на световно ниво, включително на турнира Уимбълдън, могат да бъдат разкрити от ВВС и американската интернет-компания Buzz Feed News. През последните 10 години срещу 16 играчи, класирани в топ 50, са били подадени сигнали пред Международния панел за честност в тениса заради подозрения за уредени мачове. Всичките играчи, дори и такива, спечелили титли от Големия шлем, са получили разрешение да продължат да се състезават. Крис Кермод, президент на Асоциацията на професионалните тенисисти, отхвърли твърденията за прикриване на доказателства:

Международният панел за честност в тениса и Асоциацията на професионалните тенисисти абсолютно отхвърлят всякакви предположения, че доказателства за уговаряне на мачове са били потулвани по някаква причина или не са били внимателно разследвани. Докато ВВС и Buzz Feed News съобщават предимно за случаи от преди 10 години, то ние ще разследваме всяка нова информация и винаги го правим.
 
Документите, предадени на ВВС и Buzz Feed News, включват резултати от разследване през 2007 година на Асоциацията на професионалните тенисисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна