Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-богатият 1 процент жители на планетата притежава колкото останалите 99 процента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-богатият 1 процент жители на планетата притежава колкото останалите 99 процента, обяви глобалната неправителствена организация Оксфам. Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група с централа във Великобритания в доклад, публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт Давос от сряда до събота. Като илюстрация за огромното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този "баланс" са били необходими "цели" 388 богаташи.

Според Оксфам от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1 процент от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.

В интервю за СиЕнЕн  политическият анализатор Даръл Уест от института Брукингс във Вашингтон заяви какви мерки могат да се вземат, за да се намали това драстично неравенство:

Трябва да се фокусираме върху събирането на данъците, което е голяма част от проблема. Правителствата по света губят стотици милиарди долари, просто защото богатите могат да движат парите си навсякъде, да намерят страните, в които данъците са най-ниски. Също така трябва да предприемем действия, за да помогнем и на работещите хора. Това включва вдигане на минималната заплата. Също така половите предпочитания са голяма част от проблема както в развитите, така и в развиващите се страни. Хората трябва да получават еднакви заплати за еднакъв труд.
 
Трябва да обърнем внимание на бедните хора по света. Шокиращ брой хора живеят буквално с 1 долар на ден. Така че ни трябват икономически политики, които ще извадят тези хора от голямата бедност. Много от тези хора дори нямат достъп до финансови услуги.
 
Оксфам призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени