Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес започва реалната борсова търговия с ток

| обновено на 19.01.16 в 10:59
Снимка: БГНЕС

Започва истинската борсова търговия с ток. Близо месец борсата работеше в изпитателен режим, но от днес започват реалните сделки. Очаква се те да покажат действително колко струва електроенергията, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов:

Създадохме един борсов пазар на електрическа енергия, който по своята същност е пазар за търговия на едро с тази стока. Гарантирайки прозрачността и недискриминационния начин, по който всяка отговаряща на определени условия компания би могла да участва, по този начин се създава една конкуренция, а когато създаваме конкуренция на един пазар какво можем да очакваме – реално получаване на цените, които биха се влияли единствено от нивата на търсенето и на предлагането на дадена стока.

В периода на тестване на борсовата търговия, продължило малко повече от месец, токът се продаваше за около 70-75 лева за мегаватчас. Тези цени са близки до нивата, по които се продава електроенергията и сега на свободния пазар и не се очаква да се различават много при борсовата търговия, каза Константин Константинов:

Не мисля, че в усреднен вариант бихме били свидетели на някакви драстични отклонения от това.

Участие в борсовата търговия днес могат да вземат 17 търговеца:

Общият брой на подалите заявления компании е около 25. Тези, които са изпълнили всички ангажименти, включително и представяне на необходимите обезпечения, които им дават право да участват и да подават своите оферти, е 17. Все пак българският пазар на електрическа енергия изобщо не е голям. Това е един добър старт относно броя на участниците.

По време на електронната търговия единственият производител на ток, който продаваше стоката си през борсата, беше ТЕЦ "Марица изток 2". Сега с количества ще участват и АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, като първоначално се очаква трите държавни дружества да предложат общо до 300 мегавата на борсата:

По принцип трябва да участват съгласно поетите пред Европейската комисия ангажименти за осигуряване на количества, които да бъдат продавани и оферирани на енергийната борса -
каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна