Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на правителството и бизнеса ще се срещнат на форума на медийна група "Капитал"

| обновено на 19.01.16 в 10:18

Представители на бизнеса и правителството ще се срещнат на поредния годишен форум, организиран от медийната група "Капитал".

Дискусията между правителството и бизнеса ще премине под надслова "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката“. По традиция в конференцията ще участват премиерът Бойко Борисов и повечето министри с икономически ресори. Сред лекторите в панела, посветен на перспективите пред страната ни, са енергийният министър Теменужка Петкова и икономическият Божидар Лукарски. Вицепремиерът Томислав Дончев ще коментира възможностите, предоставени от европейските фондове.

Финансовите предизвикателства и възможности ще бъдат основни акценти в изказването на финансовия министър Владислав Горанов. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев и председателят на банковата асоциация Петър Андронов ще представят състоянието на сектора и влиянието на икономическите процеси върху него.

Участие в конференцията ще вземе и еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан.

Според управляващия редактор на в-к "Капитал" Алексей Лазаров, управляващите трябва да вземат мерки срещу 4 основни риска за страната:

Първата е нещо като бежанската вълна. Един друг много по-сериозен проблем е евентуалното разделение в ЕС, което заедно с това, което се случва във Великобритания, създава реалната опасност Европейският съюз да се раздели на две скорости. Ние ще останем във втората скорост, Съюзът ще се раздели на център и периферия. Ние ще останем в периферията. Конфликтът между Русия и Турция е другото нещо, което много засяга България, той ще стане, както за ЕС, така и за нас, защото ние сме в непосредствената зона между интересите на тези две държави и последното нещо, за което ще си говорим, е недовършената стабилизация на еврозоната, което също крие рискове, които биха могли да заплашат доста сериозно нашата икономика.





 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна