Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнемат спечелените срещу "Литекс" точки след изваждането на ловчанлии от "А" група?

Борислав Михайлов разясни ситуацията с "Литекс" и спечелените от ловчанлии точки
Снимка: БГНЕС

"Литекс" окончателно е извън състава на "А" футболната ни група, след като Изпълнителният комитет на БФС прецени, че няма правомощията да се намесва, да коригира или ревизира решения на комисии. Членовете на управата просто се запознаха със становището на експертната комисия, която беше сформирана за този случай, но и оттам мнението било, че е невъзможно да се направи промяна.

След задълбочено изследване на казуса, преминало при обстойни дискусии и проверки на нормативните документи на две заседания, се стигна до заключението, че не са на лице правни основания за различно решение. Казусът е извън юрисдикцията на изпълкома, а решенията на Дисциплинарната и Апелативната комисия не подлежат на обжалване и контрол пред изпълнителния комитет, е становището на експертната комисия.

Президентът на БФС Борислав Михайлов добави, че именно поради тази причина са били поканени известни и независими юристи, в това число и Иво Ивков, който е член на Апелативната комисия на УЕФА. Той цитира и член 24 от Наредбата, според който "Литекс" се води изпаднал в Б група, което означава, че завършилият на последно място ще играе бараж за запазване на статута си с 2-ия от втора дивизия.

"Литекс-2" ще продължи участието си в първенството, но където и да завърши в края на сезона, ще се води изпаднал отбор, тъй като първият състав на "Литекс" дефакто изпада от А група. Така от втора в трета дивизия ще изпаднат три състава по спортни критерии.

Най-сериозен казус се оказа с отнемането на точките, които отборите са спечелили срещу "Литекс". Пак според Наредбата, точките трябва да бъдат извадени от актива на всеки отбор, тъй като оранжевите са извадени от първенството преди края на есенния дял, както това се тълкува пак в същия документ. "Литекс" обаче продължава за Купата на България, където е на полуфинал.

Преди началото на пресконференцията медиите бяха помолени да бъдат бързи с въпросите си, тъй като президентът на БФС бърза за заседание на Изпълкома на УЕФА. Попитан как вижда бъдещият президент на европейската централа, той не се нае с категорична прогноза.

Първо имаме заседание на изпълкома, след което конгрес, който не е изборен. След това ще има изборен конгрес, но нека да видим как ще завършат и делата на Мишел Платини. Може просто да спечели и да се върне на поста си, коментира лаконично Михайлов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна