Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите в България призова ВСС да обясни избора си на нов представляващ Съвета

Б. Борисов: Последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите

Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ)  призовава членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които през деня напуснаха заседанието на Съвета, да заявят публично дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт. Това се посочва в позиция на Съюза на съдиите в България до съвета.

Повод за позицията е днешното решение на мнозинството в съвета да избере нов представляващ Висшия съдебен съвет - Димитър Узунов на мястото на Соня Найденова.
Съюзът на съдиите в България призовава Съвета да обяви съображенията си да смени  Найденова по този извънреден начин, както и да избере конкретно Узунов на нейния досегашен пост.

В същото време премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук страницата си, че "вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във Висшия съдебен съвет, под каквато и да е форма".

Според премиера последните промени във ВСС "са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите", като отново се намесва неговото име. "Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", подчерта Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени