Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Петното" се превръща в Малък театър под земята

„Малък театър под земята“ стартира тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Идеята на проекта е чрез публични четения от актьори да бъдат представени образци и съвременни търсения в областта на драмата и литературата, които не успяват да стигнат до реализация на сцена. 

Публичното четене е осветена традиция в развитите общества, които градят и бранят пиетета към високата словесност. Първото - тази вечер, е на непубликуваната пиеса „Жертви на любовта“ от Елена Алексиева, която визира серийния убиец Чикатило. Изпълнението ще бъде на  актьора от Пловдивския драматичен театър Добрин Досев. 

Публичните театрални четения дават също и възможност на млади театрални актьори да проверяват своите възможности в жив, непосредствен контакт с публика. „Малък театър под земята” ще работи съвместно с класовете по актьорско майсторство на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Пиесата „Жертви на любовта“ не е играна досега, но е включена в едноименния сборник от пиеси. Книгата съдържа три пиеси, от които актьорът Добрин Досев ще се заеме с последната, а именно „Жертви на любовта" в ролята на Андрей Романович. 

Разказът се води от Андрей Романович, мъж на средна възраст, за когото в хода на пиесата става ясно, че е извършил серия от жестоки убийства. По подразбиране негов прототип е легендарният украински убиец Андрей Чикатило. Един ден на гарата той среща неугледно момиче, което се опитва да подмами и убие в гората. В своята любима Чикатило привижда чудовище, много по-голямо от самия него. И смъртта – на жертвите, както и собствената – е само път към невъзможното сливане с изчезналата любима.

Елена Алексиева е родена през 1975 г. в София. Има магистърска степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство и докторска по литература. Автор е на 11 книги с поезия и проза.

Снимка

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна