Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфаркт покоси Мустафа Коч, една от емблемите на турския бизнес

Мустафа Коч
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почина турският бизнесмен Мустафа Коч - президент на влиятелната бизнес империя "Коч холдинг". Компанията работи в различни сфери, включително в оръжейната и енергийната промишленост.За много бизнесмени каже ли се Коч, се подразбира Турция и обратно. "Коч холдинг" има много контакти със САЩ и с много страни по света и е единствената турска компания в класацията "Форчън 500". "Коч холдинг" бе инвестирал и в България с верига супермаркети.

Мустафа Коч е от третото поколение президенти на холдинга. Син е на Рахми Коч - президентът, който се оттегли поради напреднала възраст и остави ръководството на холдинга на Мустафа. Три мандата досега бе президент на Асоциацията на турските бизнесмени, най-влиятелната организация на едрия бизнес. Следващият в йерархията Коч холдинг е братът Али Коч.


Снимка55-годишният Мустафа Коч, който възнамеряваше днес да отпътува за Световния икономически форум в Давос, е получил инфаркт по време на тренировка във фитнеса, като бе откаран с хеликоптер в болница, собственост на фамилията Коч. Турските телевизии прекъснаха рутинните си предавания, за да съобщават новините във връзка със здравословното му състояние. Погребението ще бъде в неделя, 24 януари.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Ахмед Давутоглу и много турски политици изпращат съболезнователни телеграми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна