Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отхвърли обвиненията на британското разследване за съпричастност в смъртта на Александър Литвиненко

Снимка: Васко Михайлов

Както и можеше да се очаква Москва отхвърли съпричастността си с убийството на нейния бивш служител от специалните служби преди 10 години Александър Литвиненко, който в Лондон бе отровен с полоний.

Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, действията на  властите на Великобритания, свързани с разследването на смъртта на Александър Литвиненко, създават опасен прецедент и подменят обективното съдебно разследване с поръчков и политически фарс.      
Това тя обяви на редовния си брифинг за чуждестранните и местните  медии в руското външнополитическо ведомство. Захарова обвини още британската страна, че е използвала вътрешни правни механизми, за да прикрие фактите, с които разполага. Тя определи разследването като непрозрачно и нетранспаренто, с предварително определени резултати:
Целта бе една и тя бе очевидна от самото начало - да бъде очернена Русия и нейното ръководство. И в тази форма трябва да кажем, че тази меко казана форма на разследване не беше нито прозрачна и правилна както за руската страна, така и за британската общественост.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано днес заяви, че Москва не се интересува от заключенията на британското разследване, а депутати от руската Дума нарекоха "безсъдържателни" обвиненията, идващи от Лондон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!