Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард ще се кандидатира отново за директор на МВФ

Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Французойката Кристин Лагард обяви официално кандидатурата си за втори мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд, след като получи подкрепата на няколко влиятелни държави. Лагард потвърди намерението си пред телевизия "Франс 2", ден след като се откри процедурата по номиниране от финансовата институция.  

Вчера премиерът на Франция Манюел Валс съобщи пред журналисти на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, че официален Париж подкрепя сънародничката си за нов мандат начело на МВФ. 

Лагард заема поста управляващ директор на МВФ от юли 2011-а година. Тя смени Доминик Строс-Кан, който бе принуден да подаде оставка на фона на шумен скандал, който не бе свързан с професионалната му дейност. 

По силата на неписано правило европейците определят свой представител за ръководител на МВФ, докато американците си запазват президентския пост на Световната банка. Кандидатурите за бъдещ управляващ директор на Фонда трябва да бъдат депозирани до 10-и февруари, а управителният съвет на МВФ, който представлява 188-те страни членки, се надява да направи своя окончателен избор до 3-ти март въз основата на консенсус.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени