Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе в Софийски военен съд обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков за присвояване на имущество за малко над 10 000 лева. 

Според държавното обвинение, престъплението е извършено през 2010 година, когато Шивиков е командир на българския контингент в Афганистан.

Става дума за одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, който контингентът ни е получил като безвъзмездна помощ от местното население. Прокуратурата твърди, че имуществото не е било раздавано на военнослужещите, а част от него била върната в България. Това станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. При пристигането му на летище Пловдив, проверка на Министерство на отбраната е установила "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“. Направено е било предложение да се потърси отговорност на Шивиков, но то е останало без последствия.  

Шивиков ще отговаря, че е съставил документ с невярно съдържание, защото записал в митническата декларация, че доставката се транспортира по поръчка на Българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди. 

Прокуратурата твърди, че генералът не е имал право да се разпорежда с имуществото, дарено от коалиционните партньори, извън целите, за които е предоставено на българския контингент. 

По делото са събрани доказателства, че тези дарени стоки не са предоставени на детски домове у нас, каквато е била версията на генерала пред подчинените му още в Афганистан.

Първият обвинителен акт срещу генерал Шивиков е за 13 длъжностни престъпления. Според обвинението той е злоупотребявал системно с положението си на командир на 61-а Стрямска механизирана бригада в Карлово, като така е нанесъл имуществени вреди на сухопътните войски за близо 44 000 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна