Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на околната среда и водите откри регионалното депо за отпадъци край Ямбол

Снимка: Даниела Стефанова

Регионалното депо край Ямбол, което ще обслужва 5 общини, беше открито от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. В осъществяването на проекта са вложени над 31 млн. и 300 хил. лева.


На регионалното депо до Ямбол ще се извозват отпадъците освен на община Ямбол и на общините Сливен, Тунджа, Стралджа и Нова Загора. Заради обжалвания на процедурите по изпълнението на проекта от екологична организация, изграждането на депото беше забавено с повече от две години, припомни министър Ивелина Василева:

Реалната строителна дейност започна в средата на годината и общините успяха да се справят в рамките на изключително кратки срокове, не само да се изгради първа клетка на новото депо, но също така да се рекултивират всички стари сметища на територията на региона.

По оперативна програма "Околна среда" в страната са изградени 18 системи за управление на отпадъците и е използван целият наличен ресурс по европейския фонд, за да бъдат подпомогнати общините. За доизграждане остават системите в Бяла, русенско, Провадия, Благоевград и Кърджали. Пред завършване е депото в Разлог:

Само миналата година повече от 50 стари сметища бяха закрити, 37 с проект финансиран от оперативната програма отново и докладвахме това на Европейската комисия. Благодарение на това Европейската комисия замрази процедурата към България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна