Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев определи като "особено тежък" провала на управлението в публичните финанси

| обновено на 23.01.16 в 15:29
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев даде начало за  създаване на нов десен проект, който да се изгради около партията му, но без досегашни участници  в изпълнителната власт.  Пред Националното съвещание на ДСБ лидерът направи оценка на едногодишното участие на партията във властта и определи като "особено тежък" провала на управлението в публичните финанси. .

Ако има единичен тежък провал на управлението за тази една година, извън провала в сферата на правосъдието , това е пълната липса на стратегическа мисъл с поглед по-дълъг, отколкото от сряда до петък. В режим „Какво става 2017-та, а особено 2020 година“, ние нямаме управление. Неизбежно, за да се осигури съфинансиране на общините и държавата към европейските фондове , държавата трябва да взима нови и нови заеми. Така, че кредитната спирала не е случайност, тя е закономерност на едно управление , което не знае по какъв друг начин може да привлече средства, освен през европейските фондове. Една година беше предостатъчна. Ние не можем да позволим повече толеранс, защото ще станем съпричинители на тежка криза в българската икономика и българското общество.

Разпокъсан Реформаторският блок не успя да изпълни политическите си задачи , каза Кънев. След една година стигнахме дотам, че ни остана един единствен инструмент, напускане на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите обясни той:

След една година управление стигнахме дотам, че ни остана един единствен инструмент. Ако всички важни гласувания , свързани с правосъдието, с мафията в сектор "Сигурност" , с чуждестранното геополитическо влияние, с обществените поръчки, с публичните финанси, се взимат от мнозинство ГЕРБ, ДПС и АБВ , Реформаторският блок държеше в ръкава си все още един силен коз - и той е напускането на срамното участие в коалиция между други политически партии с друга политическа програма. Защото нашата програма са реформите. Тяхната програма е да продължават да разпределят порции. За съжаление, РБ не събра сили да направи тази крачка единно. И ако ме питате дали с тези думи аз пея заупокойна молитва, моят отговор е „не“.

Кънев подчерта, че реформите се правят през първата година на всяко управление, а Реформаторският блок е влязъл във властта с една задача -  да извади България от дълбоката политическа криза, блокирала институциите и обществото, с цел да се осъществят дълбоките реформи в публичния сектор и да се извади мафията от съдебната система.

Кънев отбеляза, че само в три сфери са направени големи крачки - здравеопазването, външните работи и отбраната. Липсва напредък в администрацията, социалните системи и правосъдието, както и борбата с мафията. Като особено голям, определи той провалът в сферата на публичните финанси. Според Кънев България продължава да харчи средства нецелесъобразно. Никой не казва, че ще се вдигат данъци преди местните избори, че ще се увеличават винетките. Министерството на финансите заграби и обществените поръчки в приетата част на второ четене в Закона за обществените поръчки и отвори вратите на корупцията, изтъкна политикът. България не привлича чужди инвестиции, а ги губи в посока чужбина. Залъгват ни с еврофондовете и премълчават, че сме станали зависими от тях.

Според лидера на ДСБ дори и мафията в България е станала тежко зависима от европейските пари, но те свършват в 2020 г. и никой няма идея, какво следва за публичните финанси след това.

Кънев заяви още, че еврофондовете създават тежка зависимост от външно финансиране. Затова кредитната спирала не е случайност, а закономерност на едно управление, което не знае какво прави. Тежкият провал на управлението в тази сфера на публичните финанси не позволява на ДСБ повече толериране, защото няма време. Тъмносините признават, че са излъгали надеждите на българските граждани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна