Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери заплашват с безсрочни протести срещу новите мерки на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките фермери заплашват с безсрочни протести срещу новите мерки на правителството.

Фермерите отказват предварителна информация за часовете на блокади на пътища и граници. Решенията се вземат на местно ниво от ръководството на синдикатите. В Серес част от фермерите считат, че затварянето на граничния пункт Промахон създава негативно отношение към протестите им, други искат пълна и безсрочна блокада. На обeд отново подготвят протести с неизвестна продължителност. За другите гранични пунктове с България засега обещават само символично затваряне на пътя.

По магистралата Атина – Солун - Александруполис се очаква позната схема за блокади – по два часа на обeд и вечер.

Фермерите търсят подкрепа от работещите в други сектори, като отправиха покана за съвместни протести срещу спорния проектозакон.

От своя страна премиерът Алексис Циприс заяви, че промените в осигурителната система са необходими, защото без реформи тя ще рухне. Министри от кабинета в Атина са единодушни, че без реформите, които предлага правителството, кредиторите ще прекратят финансовата помощ.

Протестите се очакват да продължат и през настоящата седмица. В четвъртък синдикатите обявиха обща стачка, като от сряда моряците ще блокират морския транспорт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени