Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС трябва да направи повече, за да подкрепи Турция в работата ѝ с бежанците

Снимка: архив

Европейският съюз трябва да направи повече, за да подкрепи Турция в работата ѝ с бежанците, заяви върховният представител за външната политика Федерика Могерини след преговори с турски официални лица. На пресконференция в Анкара Могерини заяви също, че е изключително важно да започне процесът на преход в Сирия с по-добри хуманитарни условия на място.

Тя подчерта още, че споделя притесненията на турския външен министър относно ситуацията в турския, предимно кюрдски югоизток, където според наблюдателите над 150 цивилни граждани са били убити по време на операции срещу екстремисти:

Европейският съюз строго осъжда всички форми на терористични атаки, включително и тези на ПКК. В същото време призоваваме за незабавно прекратяване на огъня и връщане към кюрдския мирен процес, който бе стартиран през изминалите години със смелата визия на турските власти и който смятаме, че продължава да бъде единственият начин за постигане на мир и стабилност в страната, а така също и в региона.

От своя страна еврокомисарят Йоханес Хан каза, че страните-членки следят много внимателно дали броят на мигрантите намалява в резултат на действията на Анкара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна