Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от звездите ни пропускат турнирите "Дан Колов" и "Никола Петров"

В петък в София започват турнирите "Дан Колов" и "Никола Петров"
Снимка: БГНЕС

Турнирите по борба "Дан Колов" и "Никола Петров" ще преминат без някои от най-значителните фигури в родния спорт за последните години, както и с носталгично сбогуване с най-голямата българска звезда в този спорт - Станка Златева. За сметка на това обаче, чуждестранните тимове пристигат с много изявени медалисти.

От турнирите "Дан Колов" и "Никола Петров, които стартират този петък в София, отпадат националите Иво Ангелов, Радослав Великов, оттеглилият се от спорта Явор Янакиев, както и 5-кратната световна и 6-кратна европейска шампионка Станка Златева. И докато последните двама открито обявиха край на своите състезателни кариери, то при Ангелов, световен и европейски шампион в класическия стил, причина за отсъствието е заболяване. Националът е подложен на активно лечение и ще отсъства от тепиха поне два месеца, като очакванията за момента са той да се завърне за последната от трите предстоящи олимпийски квалификации. Великов пък провежда индивидуална подготовка в Русия.



Зрителите в зала "Универсиада" ще получат възможност да се сбогуват със Станка Златева, която обяви край на дългата си и успешна кариера в борбата при жените.

Станка взе своето решение, а върху него може би повлияха и множеството контузии, които получи през годините. Тя има огромно желание да тренира деца, така че очакваме нейната следваща световна титла да бъде като треньор, заяви генералният секретар на родната федерация Рахмат Сукра.

Проблемите с Иво Ангелов и Радослав Великов са единствените, свързани с активни състезатели и национали. Турнирът ще маркира и няколко предолимпийски промени в категориите. Световният и европейски вицешампион от 2013 година Владимир Дубов свали категория до олимпийската 57 килограма, докато братя Новачкови - Борислав и Филип, ще се борят в една категория - до 65 килограма.

Схватките от турнирите "Дан Колов" и "Никола Петров" започват на 29 януари, петък, от 9.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна