Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще отговори ВСС на политиците

Снимка: БГНЕС
Очаква се отговорът на Висшия съдебен съвет на призивите да се саморазпусне. Съдебният кадрови орган се събира днес по обед, по неофициална информация, за да подготви контрадекларация след вчерашните изявления от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, че свалят доверието си от Съвета.

Реакциите на част от съдебните кадровици и от двете официални лобита – около главния прокурор и около председателя на Върховния касационен съд, показват, че колективна оставка е малко вероятна. С различни мотиви.

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодорв, например, смята, че не е редно седмици след промени в Конституцията да се говори за саморазпускане на Съвета, както и че както съдебните кадровици не искат политически оставки, така не е редно политиците да искат техните.

Калин Калпакчиев, който представлява т.нар. "реформаторско малцинство", е против колективна оставка, защото вижда в политическите призиви опит да се стовари цялата отговорност за критичния евродоклад, който чакаме, върху една-единствена институция.

Други членове на Съвета виждат в тази внезапна атака опит, чрез разпускане на органа, да се затвори окончателно темата около т.нар. афера "Яневагейт" по отношение на която в черновата на доклада се казва, че изтеклите разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова показват сериозни системни проблеми, предизвикват съмнения за независимостта на съдебната власт и затова се очаква да бъдат прозрачно и непредубедено разследвани.

Ако днес съдебните кадровици официализират неофициалната си твърдост да не подават оставки, народните представители имат само един ход и то по отношение на парламентарната квота – да предизвикат дисциплинарни производства срещу членовете на ВСС от тази квота, което обаче е неприлагана никога досега законодателна възможност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна