Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станаха ясни още две от полуфиналистките на "Аустрелиън оупън"

Британката Йохана Конта продължава да пише история на кортовете в Мелбърн
Снимка: БГНЕС

Йохана Конта стана първата британка, която се класира за полуфинал на турнир от Големия шлем от 33 години насам. Конта, която е родена в Сидни, но има британски паспорт от 2012 година, надигра на четвъртфиналите китайката Шуай Чжън с 6:4 и 6:1. 47-а в света Конта не остави съмнение в превъзходството и още от началото загатна, че ще търси победата на всяка цена. Британката направи два бързи пробива и поведе с 5:2 в първия сет, след което без проблеми затвори с 6:4. Във втория сет Конта бе още по-убедителна и даде само гейм на съперничката си. Последната тенисистка от Великобритания, достигала полуфинал в Големия шлем, е Джо Дюри през 1983 година на "Ю Ес Оупън", а последната финалистка британка е Вирджиния Уейд на "Уимбълдън" през 1977 година.

Конта ще опита да играе финал, но първо трябва да се справи със съпротивата на седмата в схемата германка Ангелик Кербер, която в друга четвъртфинална среща надигра Виктория Азаренка с 6:3 и 7:5. Кербер също влезе в историята, като е първата германка на полуфинал в Мелбърн от 1998 година. Победата на Кербер бе малко изненадваща, след като до момента двукратната шампионка в Мелбърн Азаренка не бе загубила дори сет.

Кербер взе първите четири гейма в мача и приключи първия сет с 6:3 за 48 минути. Азаренка направи всичко възможно да обърне мача и сервираше за спечелване на сета при 5:2. Кербер обаче спаси три сетпойнта, след това отрази още два в 10-ия гейм и обърна до 7:5, като приключи мача за час и 45 минути игра.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна