Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отхвърли призивите да се разпусне

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отхвърли призивите да се разпусне. Според приетата от Съвета декларация, призивите на ГЕРБ и Реформаторския блок са демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт. Срещу декларацията се обяви единствено Калин Калпакчиев.  

Съдебните кадровици декларираха, че припознават своята отговорност, но виждат решаването на проблемите в съдебната власт, посочени от доклада на Брюксел, в споделената отговорност между властите. Предсрочно прекратяване мандата на ВСС няма да подобри работата и организацията на съдебната власт и даже крие рискове от задълбочаване на проблемите, предупреждават съдебните кадровици в документа, в който казаха "Не" на искането на  управляващите да се саморазпуснат.

"Не" на оставката категорично, но не и на декларацията, каза Калин Калпакчиев, защото според него, това е един лицемерен отговор на една лицемерна, по думите му, политическа позиция и защото така се подменят дебатите за по-важното от това колко да продължи животът на ВСС, а именно какво пише в доклада на Европейската комисия. 

Според Калпакчиев ВСС дължи незабавен отговор на критиките, за "смачканата" проверка по скандала "Яневагейт", за двегодишния неуспешен избор на председател на ВСС и за отрицателните резултати от работата на прокуратурата в сферата на корупцията. 

Утре членовете на ВСС ще обсъдят по същество доклада на Европейската комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!